Kopřivnické noviny
Kopřivnické noviny číslo 42/2022 ze dne 01.12.2022
Kamarádskou polévku vařilo v Pětce na Severu sedm týmů
(Počet zobrazení: 1702)
Jednu z polévek vařili na akci v komunitním centru Pětka i pracovníci kopřivnické pobočky Armády spásy, a to indickou.
FOTO: DANA HOĎÁKOVÁ
Kopřivnice (hod) – V úterý 22. listopadu se v areálu centra Pětka konal první ročník Kamarádské polévky, který pořádala kopřivnická pobočka Armády spásy. Soutěžit o nejlepší polévku přišlo sedm týmů, převážně z řad organizací poskytujících sociální služby.
„Tuhle tradici jsem založila v Ostravě před třinácti lety, kde se v červnu vaří polévka. Akce se jmenuje Polévka je grunt a tady máme takový nějaký upgrade této soutěže, protože Armáda spásy má ve svém hesle tři S. Začíná to soup, protože nejdříve dáme lidem najíst. Pak je to soap – to znamená umýt – a třetí S je salvation, tedy spasení. Což znamená, že vlastně máme duchovní, kteří nějakým způsobem dávají duchovní pomoc našim uživatelům. Samozřejmě Armáda spásy má úzké spojení s jídlem, protože v první světové válce důstojníci Armády spásy smažili koblihy v helmách vojáků, takže Armádu spásy jídlo neustále provází,“ okomentovala vznik nové tradice v Kopřivnici vedoucí místní pobočky Armády spásy Marcela Stryjová.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o první ročník akce, zájemců ochutnat polévku z řad veřejnosti moc nepřišlo. Nicméně soutěž proběhla a nejlepší polévku, a to gulášovku v kotlíku na ohni, uvařil tým z Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Kamarád, druhá skončila tzv. sekyrková, kterou uvařily pracovnice se svými klienty z Denního stacionáře Kopretina, třetí místo obsadila zelňačka připravená pracovnicemi a klienty sociálně terapeutických dílen Effatha. Pracovnice sociálního odboru, které vařily poctivou fazolovou polévku, obsadily čtvrté místo. Zbylé porce polévek byly převezeny do kopřivnického azylového domu, kde si na nich pochutnali klienti.